----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
 
 


MIĘTA PIEPRZOWA
najstarszy lek świata

Mięta pieprzowa

(Mentha piperita)

Mięta pieprzowa to roślina o wys. 30 - 100 cm, kwitnąca od czerwca do września, fioletowe kwiaty występują na szczycie rośliny tworząc kłosy. Surowcem leczniczym są liście i otrzymany z nich olejek aromatyczny o silnym zapachu i chłodzącym, orzeźwiającym smaku.

Mięta znana była już w starożytności, używali jej starożytni Chińczycy i Egipcjanie, uczniowie rzymskich filozofów wieńczyli sobie nią głowy, bo uważano wtedy, że pobudza ona do myślenia, natomiast starożytni Grecy poświęcili ją bogini Wenus określając jako afrodyzjak.

Mięta pieprzowa jest mieszańcem otrzymanym w Anglii ze skrzyżowania odmian mięty zielonej i wodnej. W medycynie ludowej stosowano ją jako lek uspakajający i przeciwbólowy.

Współcześnie roślina ta jest uprawiana w dużych ilościach w wielu krajach Europy i Azji, również w Polsce, ponieważ należy do najczęściej stosowanych ziół w medycynie. Pobudza ona wydzielanie soków żołądkowych, wzmaga łaknienie, działa przeciwskurczowo na mięśnie gładkie, pobudza wydzielanie żółci, działa uspakajająco, poprawia smak i zapach wielu leków i potraw. Ma również słabe działanie antyseptyczne. Używana jest w leczeniu skurczów przewodu pokarmowego, wzdęciach i biegunkach, jako środek przeciwbólowy.

Czysty olejek miętowy otrzymywany z mięty pieprzowej lub japońskiej o bardzo silnym aromacie jest prawie bezbarwny i składa się głownie z mentolu i menthone, bardzo długo był używany w medycynie jako balsam uspakajający, do inhalacji przy przeziębieniu i grypie, przy bólach głowy. Obecnie ma także częste zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Napar z mięty można popijać dowolnie, ale duże dawki mogą wywołać nadmierne pobudzenie. Pomoże on przy skurczach i kolce jelitowej, podrażnieniu jelit, niestrawności, wzdęciach, chorobie lokomocyjnej, nudnościach, bólach pęcherzyka żółciowego, bólu głowy związanym z niestrawnością, oraz przy bezsenności na tle nerwowym.

FARMINA wykorzystuje działanie przeciwbólowe i rozkurczowe mięty pieprzowej w kroplach żołądkowych  produkowanych w serii APTECZKA BABUNI.

 
Wpisz szukane słowo:
 
NOWOŚĆ w serii Acnex™!
Polecamy nowy żel punktowy Acnex™ do skóry trądzikowej... ...
 
Antotalgin Natural PRODUKT ROKU 2013
Trzeci raz z rzędu farmaceuci docenili nasze krople do uszu! ...
Jaki produkt Farminy ostatnio kupiles?
Wasze opinie
Opinie klientów