----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
 
 


Rącznik pospolity czyli rycynus
Olej rycynowy stosowany w medycynie otrzymuje się przez tłoczenie na zimno. Działa on drażniąco na błonę jelita cienkiego, pobudzając jego perystaltykę i dlatego działa rozwalniająco i przeczyszczająco.

Rącznik pospolity, rycynus (Ricinus communis) – należący do rodziny wilczomleczowatych w naszych warunkach klimatycznych jest rośliną roczną, o słabo rozgałęzionej łodydze osiągająca 2 do 3 m wysokości. Jest bardzo wrażliwy na pierwsze przymrozki (siewki marzną przy –1°C), w klimacie śródziemnomorskim rącznik często zachowuje się jak bylina tracąca część nadziemną. Zimuje tylko korzeń. W strefie tropikalnej osiąga wysokość około 10 m, przybierając postać dużego krzewu lub małego drzewka o zdrewniałych pędach, silnie rozgałęzionych. Obecnie zakłada się że pierwotnie rącznik występował w Etiopii lub Erytrei. Nie ma na to jednak dowodów. Najstarsze nasiona były znajdowane w grobowcach egipskich. Papirusy sprzed 4000 lat zawierają wskazówki na temat uprawy rącznika i zastosowaniu jego oleju w medycynie. Wzmianki o rączniku występują w literaturze greckiej, rzymskiej i arabskiej. Prawdopodobnie w czasach greckich uprawa ręcznika dotarła do Persji, Indii i stamtąd do Chin. W średniowieczu rycynus był znany pod nazwą Palma Christi - Dłoń Chrystusa, nikt dokładnie nie wie dlaczego, jest to jednak ciekawe, jeśli weźmiemy pod uwagę znaczenie symboli i miejsce, jakie zawsze zajmowała symbolika w życiu ludzi. W nowożytnej Europie do oficjalnej medycyny został zaliczony w 1788 r., kiedy to olej rycynowy został dopuszczony do użytku przez farmakopeę londyńską.

Olej rycynowy stosowany w medycynie otrzymuje się przez tłoczenie na zimno. Działa on drażniąco na błonę jelita cienkiego, pobudzając jego perystaltykę i dlatego działa rozwalniająco i przeczyszczająco. Olej rycynowy stosowany jest także przy leczeniu wrzodów skóry, oparzeń, chorobach ginekologicznych, oraz okulistyce. W medycynie ludowej zastosowanie oleju rycynowego było bardzo rozległe: od zapalenia wyrostka robaczkowego począwszy, po sclerodermię, łącznie z objawami bólu, wypadnięciem dysków, nadpobudliwością, guzami, szumem w uszach, nudnościami itp.

Okłady z oleju rącznikowego łagodnie stymulują narządy wydalnicze i ułatwiają ich normalne funkcjonowanie. Oczywiście okłady pobudzają także gruczoły limfatyczne, w efekcie czego poprawiają krążenie, co z kolei pomaga w usunięciu toksyn z organizmu. Generalnie mechanizm działania okładów polega na stymulacji pracy układu limfatycznego i poprawy samooczyszczania tkanek. Gdy stosujemy okłady na obszar uszkodzony lub z występującym stanem zapalnym, tkanka komórkowa po usunięciu z niej toksyn, może zacząć reagować normalnie i zacząć zwalczać infekcje.

Olej rycynowy ma bardzo pożyteczną właściwość, bo w przeciwieństwie do innych olejów i tłuszczów, tworzy doskonałą emulsję, prawie jakby rozpuszczał się w wodzie. Od dawna stosowany był do kąpieli. Obecnie ma zastosowanie w kosmetyce jako podstawa delikatnych mydeł.

Olej z rącznika możemy kupić w aptece np. Olej Rycynowy z serii Apteczka Babuni produkowanej w FARMINIE.

 
 
Wpisz szukane słowo:
 
NOWOŚĆ: ANTOTALGIN NATURAL
Nowe krople do higieny uszu ...
 
Farmina wspiera młodych muzyków
Już kolejny raz Farmina sponsoruje krakowski Festiwal Muzyczny BARBAKAN ...
Jaki produkt Farminy ostatnio kupiles?
Wasze opinie
Opinie klientów